"Dette har jeg opplevd" - grunnkurs i muntlig fortellerkunst

Husker du da du lærte å sykle? Eller forelsket deg for første gang? Og kan du gjenkalle lukten i korridoren utenfor klasserommet, når det hadde regnet ute og alle de våte jakkene hang på knaggene i rad og rekke? Hvordan var det egentlig, den dagen du begynte i ny jobb? Eller den tidlige sommermorgenen, da du våknet før alle de andre og gikk ut?

Lukter. Lyder. Ansiktsuttrykk. En aftenbelysning. En bitte liten episode som nesten var glemt – en hverdagsbagatell -. Eller en av de viktige hendelsene i livet.

Vi er fylt med minner, som dukker opp – bare vi inviterer dem til det.

På dette kurset skal vi dukke ned i livserfaringen vi bærer med oss og hente opp stemninger, sanseinntrykk, ting som skjedde – eller ikke skjedde. Og så skal vi fortelle det vi opplevde.

Noen av opplevelsene vi deler med hverandre, skal vi gå videre med og bearbeide, med tanke på å presentere dem for et publikum.Vi skal kanskje beskjære historiene noe, kanskje også tilføre ”krydder”. For slik er det med fortellerkunst: en hver fortelling som fascinerer tilhørerne, er nesten alltid et produkt av både sannhet og dikting. Derfor vil du – når du har bestemt deg for en opplevelse du vil gå videre med – lære noen enkle fortellerteknikker. Disse gjør historien du forteller klarere, ryddigere og mer intense. Du vil få en bevissthet om hvordan du kan lage ”film” i publikums hoder, ut ifra måten du bygger opp historien din på og hva du velger å vektlegge.

Undervisningen består av enkle, praktiske øvelser. Deltakerne jobber individuelt, i smågrupper og i plenum. Personlig veiledning vil bli gitt underveis.

 • Praktiske øvelser, grupper og plenum.
 • Kurset er beregnet for nybegynnere og litt viderekomne.
 • Vanskelighetsgrad er på nivå 1 og 2 (se nivåbeskrivelser)
 • Kurset går over 2 helger:
  - Fredag: Kl. 18.00 – 21.30
  - Lørdag: Kl. 10.00 – 17.00
  - Søndag: Kl. 10.00 – 16.00
 • Datoer og sted vil bli kunngjort senere.

Kurset har vært magisk, uvirkelig, utfordrende, inspirerende og lærerikt. Den har gitt meg mot, nye relasjoner, nye tanker og ideer. Jeg har oppdaget meg selv på en ny måte.

- Mette Moe, lærer